När du behöver hjälp - så här jobbar vi!

Filmen är i nuläget inte textad men här nedan kan du se talet i skrift.

Hej

Med den här filmen vill vi berätta vad vi på Åda hjälper dig med och hur du får hjälp från oss.

Åda är offentliga Ålands IT-bolag, vi hanterar bland annat servar, nätverk, licenser, datorer, telefoner, skrivare och till och med vissa program och det mesta gör vi utan att du märker det.

Men ibland kan det hända att du behöver hjälp av oss. Vi hjälper till när något är trasigt och inte fungerar som det är tänkt som att du inte kommer in i ditt system eller när du vill beställa något som en ny dator eller programvara eller när du vill veta hur något fungerar, som hur man byter lösenord själv. Du kan också få hjälp med projekt från vårt projektkontor.

När du vill ha hjälp kontaktar du oss på något av följande sätt; serviceportalen som du hittar på helpdesk.ada.ax eller på telefon 018-12900. Kontakta oss i första hand via portalen eller telefon men du kan även maila till oss.

När du ringer till oss kommer du till vår första linjes support som kommer att försöka hjälpa dig så snabbt det går. För att inte blockera supportnumret skickar vi vidare sådant vi inte kan lösa på ungefär 15 minuter till någon som kan arbeta ostört med att hjälpa dig. Vi kallar det andra linjens support och de hjälper dig oftast från vårt kontor men kan även besöka dig om det behövs för att lösa felet.

Vi behöver ibland veta en del saker när vi ska hjälpa dig, som när felet inträffade eller vilken dator du använder. Det gör det lättare för oss att hjälpa dig snabbt och på rätt sätt. Ibland behöver vi även få ett godkännande från din organisation kring vissa inköp eller behörigheter så att vi inte gör något som blir tokigt.

Olika typer av hjälp behöver olika hantering, därför skiljer vi på olika typer av ärenden. Vi skiljer till exempel på när något är fel och när något beställs. Våra tekniker gör många olika saker för att dina tjänster ska fungera, även när du inte hör av dig och behöver vår hjälp. Vi uppdaterar tekniken, byter ut gammalt mot nytt, förbättrar avtal med leverantörer och bygger nya funktioner.

När du behöver vår hjälp med något kan det ibland bli kö, då arbetar vi för att få bort kön så fort det bara går och vi gör det i prioritetsordning. Vilka ärenden vi löser först är enligt överenskommelse med din organisation. Generellt tar vi först hand om dem som drabbas mest vilket kan innebär att du får vänta lite längre än vanligt även om det du behöver hjälp med inte tar så lång tid i sig.

Oavsett hur mycket vi har att göra och hur lång kön är kommer vi inte att släppa taget förrän vi har hjälpt dig. Vi har koll på alla ärenden med hjälp av vårt system. Är du nyfiken på hur just ditt ärende ligger till kan du se det själv i portalen.

Det var allt från oss på Åda – hör av dig till oss så hjälper vi dig. Vi finns till för dig!