Distansjobb igen? Tänk på detta!

Nu börjar vi ju bli ganska vana vid det här distansjobbandet men det kan ändå vara bra med en påminnelse så att vi kan jobba säkert även på distans.

Tänk på att inte ansluta din arbetsstation till icke krypterade trådlösa nätverk. Använd heller inte samma lösenord för arbets- och privata tjänster och installera enbart applikationer via betrodda leverantörer. Lås din dator med skärmlås när du lämnar den och tänk på att försiktighet gällande arbetssekretess fortsättningsvis gäller vid telefonsamtal, hantering av dokument och möten on-line etc. Använd, om möjligt, hörlurar vid on-line möten.

Som tidigare är tyvärr risken större för att bluff och bedrägerier ökar under perioder av distansjobb. Vi på Åda vill därför be er vara uppmärksamma på framför allt social manipulation, t.ex. nätfiske, bluffsamtal och övriga bedrägeriförsök. Avsikten kan vara att få oss användare att öppna e-post bilagor, klicka på länkar, logga in någonstans för att ladda ner exempelvis ”dokument” eller insticksprogram. Gör vi det går vi på nätfiske, ger ifrån oss våra användarnamn och lösenord och installerar dessutom möjligen sabotageprogram på våra datorer och mobila apparater.

Var extra uppmärksam angående kontakter du inte förväntar dig samt om någon trycker på att det är extremt bråttom med något - oberoende av om du nås av dem exempelvis via e-post, sms eller telefonsamtal. Var även försiktig med alla typer av bilagor, de kan innehålla skadliga funktioner.

Om du inte är säker på var informationen kommer ifrån – gör en extra kontroll genom att kontakta avsändaren via andra säkra kanaler! Om du misstänker någon form av bedrägeriförsök – kontakta gärna din IT-leverantör/IT-ansvarig så de kan kolla upp och gå ut med information till övriga så att säkerhetsrisker undviks.

Du når Åda på https://helpdesk.ada.ax eller +358-18-12 900.

Jobba lugnt och säkert alla ni distansjobbare överallt!