Distansjobb? Tänk på detta!

I dessa ovanliga tider då många fler än vanligt arbetar på distans är det tyvärr stor risk att bluff och bedrägerier ökar. Vi vill därför be er vara uppmärksamma på framför allt social manipulation, t.ex. nätfiske, bluffsamtal och övriga bedrägeriförsök.

Avsikten kan vara att få oss användare att öppna e-post bilagor, klicka på länkar, logga in någonstans för att ladda ner exempelvis ”dokument” eller insticksprogram. Gör vi det går vi på nätfiske, ger ifrån oss våra användarnamn och lösenord och installerar dessutom möjligen sabotageprogram på våra datorer och mobila apparater.

Var extra uppmärksam angående kontakter du inte förväntar dig samt om någon trycker på att det är extremt bråttom med något - oberoende av om du nås av dem exempelvis via e-post, sms eller telefonsamtal. Var även försiktig med alla typer av bilagor, de kan innehålla skadliga funktioner.

Om du inte är säker på var informationen kommer ifrån – gör en extra kontroll genom att kontakta avsändaren via andra säkra kanaler! Om du misstänker någon form av bedrägeriförsök – kontakta gärna Åda så kan vi kolla upp och gå ut med information till alla så att vi undviker säkerhetsrisker.

Tänk också på att inte ansluta din arbetsstation till icke krypterade trådlösa nätverk. Använd heller inte samma lösenord för arbets- och privata tjänster och installera enbart applikationer via betrodda leverantörer. Lås din dator med skärmlås när du lämnar den och tänk på att försiktighet gällande sekretess fortsättningsvis gäller vid telefonsamtal, möten on-line och hantering av dokument etc.

Du når Åda på https://helpdesk.ada.ax eller 018-12 900.

Med hopp om arbetsro!