Pressrelease: Upphandling ekonomisystem avslutad

De åländska kommunerna och kommunalförbunden har tillsammans med Åda Ab genomfört en upphandling gällande ett gemensamt ekonomisystem. Upphandlingen är ett resultat av ett omfattande samarbete mellan 20 organisationer, samordnat av Åda. Projektet är en viktig milstolpe vad gäller modernisering, effektivisering och samordning av kommunernas arbetssätt samt ett nödvändigt steg i utvecklingen i och med kommande lagkrav gällande ekonomisk rapportering. Projektet är ett stort kliv i rätt riktning gällande utveckling såväl som IT samordning på Åland.

Upphandlingen är nu avslutad och kontraktet har tilldelats det åländska IT-bolaget Consilia Solutions Ab. Det upphandlade systemet är skalbart och kan därmed anpassas efter de berörda organisationernas olika storlekar och individuella behov.

Katarina Donning, vd på Åda, konstaterar att det är en åländsk leverantör som tagit hem kontraktet. ”Vi ser fram emot att starta upp projektet tillsammans med kommunerna. Det är ett stort uppdrag där ett gott samarbete mellan alla parter, inte minst med leverantören Consilia, kommer att bidra till utvecklingen av det digitala Åland”.

Ett ramavtal med vinnande leverantör kommer under sommaren att tecknas med Åda Ab. Därefter har samtliga åländska kommuner och kommunalförbund möjlighet att teckna egna avropsavtal för tillgång till systemet. Tecknandet av avropsavtal samt implementation av systemet ute hos organisationerna förväntas starta under hösten 2020.